Er din hud fedtet, eller har du bare urenheder?

Er din hud fedtet, eller har du bare urenheder?

Hvordan skelner man mellem en fedtet hud og en tilstoppet hud?

Ved første øjekast, kan det være svært at skelne mellem en fedtet hudtype og en tilstoppet hudtilstand, da de begge kan præsentere lignende symptomer som en fedtet overflade og udbrud i form af bumser, hudorme osv.

I dette indlæg vil vi gå i dybden med begge dele og hjælpe dig med at forstå, hvordan du effektivt kan tage hånd om din hud.

Fedtet hud eller tilstoppede porer?

Hvad Er En Fedtet Hudtype?

Fedtet hudtype er kendt ved en overproduktion af talg fra hudens talgkirtler. Dette kan give huden et konstant skinnende udseende og kan ofte føre til større porer og en fedtet og mere grov tekstur.
Det er vigtigt at forstå, at en fedtet hudtype er genetisk bestemt og det er noget, du har over hele ansigtet - og ikke kun i specifikke områder.

Kendetegn ved Fedtet Hud:

  • Konstant olieglans over hele ansigtet
  • Ofte større, mere synlige porer
  • Huden kan føles tykkere og mere grov
  • Kan have urenheder - men ikke nødvendigvis!

Hvad Er En Tilstoppet Hudtilstand?

Tilstoppede hudtilstande, såsom fx acne, er resultatet af blokerede porer.
Disse tilstande er ikke begrænset til personer med fedtet hud, da de også kan påvirke den normale, kombinerede, sarte og tørre hud.

Årsagerne til tilstoppede porer kan være rigtig mange, herunder dårlig hudpleje, hormonelle forandringer, eller brug af hudplejeprodukter, der ikke passer til din hud.

Kendetegn ved den Tilstoppede Hudtilstand:

  • Udbrud af bumser og åbne og/eller lukkede hudorme (blackheads og whiteheads)
  • Porer, der er blokerede af overskydende olie, døde hudceller eller makeup
  • Områder med betændelse og rødme
  • Kan føles fedtet i overfladen - men ikke nødvendigvis

Forskellen på Fedtet hud og tilstoppede porer

Hvordan skal jeg behandle min hud?

Fedtet Hud:

  • Rens: Brug et skånsomt, men effektivt renseprodukt, der kan nedbryde overskydende sebum uden at udtørre huden - fx Ablutio Milk fra Medex
  • Balance: Brug produkter designet til at normalisere talgproduktionen i huden - fx produkter, der indeholder Zink.
  • Fugt: Selv fedtet hud har brug for fugt - de har bare ikke brug for mere fedtstof. Vælg lette, vandbaserede fugtighedscremer som fx Hydralite Moisturiser fra Kalahari.

Tilstoppet Hudtilstand:

  • Dybdegående rens: Anvend produkter med fx salicylsyre til at holde porerne fri for blokeringer - det kunne fx være Kerawash fra Medex, der indeholder 2 % salicylsyre
  • Exfoliering: Regelmæssig eksfoliering kan hjælpe med at fjerne døde hudceller, der kan bidrage til tilstopninger.
  • Professionel behandling: Overvej at få behandlinger hos din kosmetiker, der kan dybderense huden og give den den ekstra hjælp, som den har brug for, for at komme i balance igen.

Husk - en hudtilstand er noget, du kan gøre noget ved og fjerne, hvor en hudtype er noget, du er født med, den går ikke væk, men den kan balanceres.

Den forståelse af, om du har en fedtet hudtype eller en tilstoppet hudtilstand, er afgørende for at vælge den rigtige hudpleje. Mens en fedtet hudtype kræver produkter, der balancerer olieproduktionen, kræver tilstoppede tilstande en mere målrettet tilgang til at klare porerne og reducere udbrud.

Hold øje med næste indlæg, hvor vi dykker ned i problematikkerne ved tør hud vs. dehydreret hud og hvordan man effektivt behandler og balancerer  dem!

Forrige artikel Er du sikker på, at du har tør hud?
Næste artikel Er du sikker på, at du kender din hudtype?

Skriv en kommentar

* Påkrævede felter